Credit nevoi personale

vivacredit

RECOMANDAREA NOASTRA

imprumut rapud creditfix
oceancredit

Ce este un credit de nevoi personale?

Credit de nevoi personale,  este un imprumut pe care o persoana le poate solicita unei banci sau unui IFN fara sa fie nevoie ca aceasta sa ofere explicatii cu privire la scopul in care banii vor fi utilizati. Un credit de genul acesta este acordat de obicei pentru perioade cuprinse intre 5 si 10 ani, in functie de institutia care ofera creditul. Dobanda si ratele unui credit sunt calculate in functie de durata si de suma totala. Pentru ca un astfel de credit sa poata fi luat, este important sa indeplinesti o serie de conditii. Creditele de nevoi personale sunt diferite de cele rapide sau de imprumuturile fara adeverinta de venit.pusculita cu bani pentru nevoi personale

Care sunt condițiile de acordare ale unui împrumut de nevoi personale?

Pentru a lua un credit de nevoi personale, sunt mai multe conditii pe care trebuie sa le indeplinesti simultan si care variaza de la o companie la alta:
  1. Varsta – cele mai multe banci si IFN-uri acorda credite incepand de la 18 ani si pana la maxim 75 de ani in anumite situatii.
  2. Venituri – pentru credit de nevoi personale este nevoie de minim 3 luni vechile la locul de munca iar rata nu trebuie sa fie mai mare de 40 de procente din venturile lunare.
  3. Cetatenie – va trebui sa ai cetatenie romana si un domiciliu bine stabilit in Romania pentru a fi eligibil.
  4. Istoric credite – inainte de acordarea unui imprumut, bancile vor veriica informatiile tale la biroul de credite si de aceea este foarte important sa ai un comportament de plata bun pentru a fi aprobat.
 

Credit de nevoi personale  2023 – sumă maximă

Pentru a lua un credit de nevoi personale, este important sa cunosti si suma maxima pe care o poti solicita. Valoarea maxima a creditului este de 125000 lei si variaza in functie de mai multe criterii dupa cum urmeaza:
  1. Salariu – acesta este un factor principal care va determina suma maxima pe care o poti solicita, pentru ca rata sa nu depaseasca 40 de procente din salariu.
  2. Limita decisa si oferita de banca – valoare amaxima a unui credit de nevoi personale dpinde de la o banca la alta. Sumele pe care le vei putea imprumuta incep de la 5000 de lei si vor ajunge pana la 125 000 lei.
  3. Durata pentru care iei creditul – atunci cand durata este mai mica, ratele sunt mai mari pentru a acoperi suma imprumutata.
 

Credite de nevoi personale online

In prezent, cele mai multe banci de pe piata din Romania ofera si credite de nevoi personale online. Acestea ofera o astfel de facilitate doar pentru clientii deja existenti, dar o parte ofera astfel de servicii si persoanelor care nu au un cont deschis la banca. Procesul pentru a aplica online la un astfel de credit este simplu si vei fi totodata scutit de drumurile pana la banca. In plus, raspunsul va veni in doar cateva zile si de cele mai multe ori primesti o dobanda mai mica atunci cand aplici online.

Credit cu aprobare rapida IFN

Creditele de nevoi personale cu aprobare rapida, seamana in general cu creditele de nevoi personale clasice, in ceea ce priveste conditiile de aprobare, dar difera de acestea prin faptul ca suma acordata este mai mica. Astfel, atunci cand ai nevoie urgenta de bani si apelezi la un credit rapid vei vedea in primul rand ca plafonul maxim este redus. De asemenea, in functie de banca sau de IFN-ul din care imprumuti bani, pot exista si alte conditii de indeplinit in ceea ce priveste restituirea imprumutului. Exista si IFN-uri care au pentru astfel de credite, perioade de rambursare mai mici de  5 ani.Acte necesare pentru solicitarea unui credit de nevoi personale

Acte necesare pentru solicitarea unui credit

Datorita modului in care a evoluat tehnologia, in prezent este mult mai simplu sa aplici pentru un imprumut pentru ca nu trebuie sa ai foarte multe documente de prezentat. Vei avea nevoie de urmatoarele documente pentru a primi creditul:
  1. Act de identitate
  2. Adeverinta de venit – desi in cele mai multe situatii aceasta nu mai este necesara pentru ca se poate interoga baza de date ANAF pentru informatii
  3. Ultima factura de la utilitati
  4. Documente justificative pentru venituri

Care este procedura de acordare unu credit ?

Pentru acordarea unui imprumut este important sa fie urmati toti pasii indicati de banca sau de institutia financiara. De obicei, procesul de aprobare a creditelor este foarte rapid pentru ca nu sunt necesare foarte multe acte sau verificari. In cazul unui IFN procedura dureaza in general cateva ore pe cand la banci poate dura chiar si o zi. Procedura se poate lungi daca nu te incadrezi pentru suma solicitata la inceput si va trebui sa faci mai multe ajustari.

În cât timp primești creditul ?

Durata necesaa pentru a acorda credtul de nevoi personale va depinde de mai multi factori. In primul rand, este important sa ai un cont bancar in care sa primesti bani. Atunci cand iei creditul de la un IFN vei primi banii in cont imediat. De cele mai multe ori, bancile lucreaza mai lent si vei vedea plata in aproximativ 24 de ore, insa uneori poate dura si pana la 5 zile in functie de verificarile facute de banca.Desi cele mai multe banci promit ca banii vor fi acordati pe loc sau in timp rapid, se intampla rar ca banii sa fie virati in aceeasi zi.

Cum se restituie un împrumut de nevoi personale ?

Pentru a restitui un cedit de nevoi personale va trebui sa citesti pasii din contract si termnii. De regula, vei plati in rate lunare, care pot fi fixe sau variabile, la o data fixa. In cazul in care alegi sa platesti prin virament, este important sa faci plata inainte de scadenta. De multe ori, viramentele vor fi procesate la o zi deci nu astepta ultima zi. Atunci cand depasesti data de scadenta te poti confrunta cu consecinte negative. Persoanele care nu isi platesc creditele sunt raportate la biroul de credite, existand riscul de a nu mai putea lua un alt credit. In cazul in care poti restitui intreaga suma inainte de un termen sttabilit, va trebui sa contactezi pentru inceput reprezentantii bancii pentur a vedea cum poti obtine reduceri. Sunt banci care aplica si penalitati atunci cand plata se face inainte de termen.Cel mai bun credit de nevoi personale

Cum alegi cel mai bun credit de nevoi personale ?

 Pentru a alege cel mai bun credit de nevoi personale este important sa tii cont de trei factori importanti. In primul rand, cauta cea mai mica dobanda. In Romania, dobanzile variaza intre 7 si 16% dar sunt si IFN-uri care pot percepe mai mult.Verifica taxele si comisioanele dupa ce ai verificat dobanda. Cele mai comune comisioane sunt cel de penalizare pentru intarzierea platii, cel de administrare a creditului, cel de rambursare aniticipata in cazul in care dobanda e fixa si cel unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.La unele banci, comisionul luna de administrare este de 0 lei insa de farte multe ori nu va depasi 5 lei. In ceea ce priveste analizarea dosarului, comisionul variaza intre 200 si 250 de lei.Utilizeaza calculatoarele de credit pentru a vedea cum vor varia ratele tale pe diverse perioade si cum se modifica dobanda, respectiv ceilalti parametri ai creditului.Vârsta minimă și maximă pentru aplicanții pentru un credit

Vârsta minimă și maximă pentru aplicanți

Pentru a aplica pentru un imprumut de nevoi personale trebuie sa ai minim 18 ani. Minorii nu pot lua credite in Romania, nici de la banci si nici de la IFN-uri. In ceea ce priveste varsta maxima, aceasta variaza in functie de politica bancii. De cele mai multe ori, varsta maxima va fi de 65 de ani, insa sunt si IFN-uri care accepta sa ofere credite pana la varsta de 75 de ani cu conditia ca persoana in cauza sa aiba pensie.
  • Venituri și surse acceptate de către bănci
Majoritatea unitatilor bancare accepta ca venituri salariile sau sursele cu provenienta regulata. Toate datele acestea reies din solicitarile pe care banca sau IFN-ul le fac catre baza de date ANAF sau din adeverintele si documentele solicitate. Sunt si unitati care accepta ca venituri dividendele, bonurile de masa si chiar chiriile insa aceste practici nu sunt tocmai comune deci vor fi mai greu de gasit.
  • Documentele necesare pentru a solicita un credit de nevoi personale
Pentru a solicita un credit vei avea nevoie de urmatoarele documente. In primul rand, este necesar sa ai un buletin valabil, care sa poata fi scanat de catre unitatea bancara. Uneori pot fi solicitate adeverinte de venit atunci cand informatiile nu se afla in baza de date ANAF. Alte documente care pot fi solicitate sunt dovezile pentru dividende si alte venituri care nu sunt asimilate salariilor, atunci cand acestea sunt luate in calcul de catre banca.
  • Evaluarea și aprobarea creditului
Odata ce toate documentele au fost trimise unitatii, acestea vor fi evaluate pe baza mai multor criterii, pentru a determina daca aplicatia se incadreaza sau nu in politicile unitatii bancare. Daca sunt indeplinite toate conditiile legale si care tin de politica interna, creditul va fi aprobat si dupa aceea, banii vor ajunge in contul persoanei care solicita imprumutul. Evaluarea poate dura intre 1 si 5 zile lucratoare.
  • Analiza istoricului de credit și scorul de credit
Scorul de credit este un algoritm folosit la nivel international, cu ajutorul caruia se va stabili gradul de risc al unei persoane care solicita imprumutu, de la banca sau IFN. Acst scor de credit este folosit pentru a prezice comportamentul tau ca viitor debitor. In functie de acesta, bancile vor calcula probabilitatea ca tu sa restitui suma imprumutata.
  • Rata dobânzii și termenul de rambursare
Rata dobanzii se calculeaza in functie de valorile percepute de fiecare banca sau IFN si reprezinta un procent din suma imprumutata. Termenul de rambursare este stabilit in functie de momentul in care ai luat creditul si de intelegerea cu unitatea, fiind de cele mai multe ori o data fixa pe luna, desi sunt si IFN-uri care pot prelua ratele de mai multe ori pe luna.
  • Garanții și forme de securitate necesare
Pentru creditele de nevoi personale nu sunt solicitate garantii. In afara de dovada unui venit stabil, bancile si IFN-urile nu solicita alte informatii. Aceste institutii insa impun crearea unei asigurari de viata pentru situatii neprevazute. In ceea ce priveste securitatea solicitantului, este important ca atunci cand aplici online sa te asiguri ca trimiti documentele pe site-uri securizate, in care ai incredere, pentru a evita furtul de date.Avantajele și dezavantajele creditelor

Avantajele și dezavantajele creditelor de nevoi personale

Exista mai multe avantaje ale creditelor de nevoi personale pe care ar trebi sa le iei in calcul:Avantaje ale creditului de nevoi personaleIata cele mai importante astfel de avantaje:Flexibilitatea utilizării banilor împrumutațiVei putea utiliza banii imprmutati dupa cum doresti, fara sa fie nevoie sa justifici acest lucru. Practic, banca sau IFN-ul din care iei imprumutul nu vor solicita informatii cu privire la modul in care urmeaza sa cheltui banii.Procesul rapid și simplu de aprobarePoti lua creditul de nevoi personale intr-o perioada cuprinsa intre 1 si 5 zile, de cele mai multe ori intreg procesul fiind derulat rapid. Astfel, atunci cand ai o nevoie urgenta de bani, vei obtine ajutor in cel mai scurt timp posibil.Lipsa necesității de a justifica utilizarea fondurilorAșa cum am spus si anterior, pentru a folosi fondurile imprumutate nu trebuie sa justifici bancii nimic. Poti folosi creditul pentru rezolvarea mai multor probleme si il poti cheltui in functie de situatiile in care ai nevoie de bani.Dezavantaje și riscuri asociate creditului de nevoi personaleExista si dezavantaje ale creditelor de nevoi personale:Dobânzi și costuri suplimentareDe cele mai multe ori, pentru a lua un credit de nevoi personale exista comisioane de administrare, comisioane pentru realizarea dosarului si dobanzi aferente, care in unele cazuri sunt semnificative.Posibilitatea de îndatorare excesivăIn cazul in care nu imprumuti rational, riscul de a te indatora excesiv este mare. Bancile evita asta prin verificaril pe care le fac, dar sunt si IFN-uri care nu tin intotdeauna cont de astfel de detalii.Impactul asupra scorului de credit în cazul plăților întârziateIn cazul in care intarzii cu plata, riscul ca scorul tau de credit sa fie afectat este foarte mare, iar in viitor exista posibilitatea de a nu mai putea sa iei un alt imprumut.Compararea ofertelor de credit de nevoi personalePentru a lua un imprimut de nevoi personale, este important sa compari ofertele pe care le gasesti, astfel incat sa o identifici pe cea mai buna:Cautarea și analiza ofertelor disponibilePentru ca piata vine cu numeroase oferte este bine sa le selectezi pe cele care ti se potrivesc:Bănci și instituții financiare care oferă credite de nevoi personaleCauta si analizeaza toate ofertele disponibile. Pe site-ul nostru vei gasi mai multe exemple de banci si IFN-uri cu oferte avantajoase. Tine cont si de aspecte precum dobanda si comisioanele inainte de a alege.Rata dobânzii și condițiile de rambursare

Rata dobânzii și condițiile de rambursare

Alege dobanda cea mai avantajoasa si cele mai prietenoase conditii de rambursare. Astfel, vei economisi cu succes costurile pe care le ai pentru un credit si iti va fi mai usor sa obtii toate avantajele fara griji.Cum să obții cel mai bun credit de nevoi personalePentru a obtine acces la cele mai bune credite de nevoi personale, urmeaza sugestiile de mai jos:Îmbunătățirea scorului de credit înainte de aplicareUn scor de credit foarte bun iti ofera acces la credite obtinute in conditii foarte bune, pentru ca toate bancile te vor percepe ca pe un client serios. Prin urmare, atunci cand ai credite, asigura-te ca platesti ratele la timp pentru a evita raportarile si pentru a creste scorul de credit.Negocierea condițiilor de creditare cu instituțiile financiareAtunci cand acest lucru este posibil, negociaza termenii si conditiile contractului cu institutiile financiare de la care iei creditul.  Desi nu este o practica foarte comuna, exista si astfel de institutii care vor accepta.Evaluarea atentă a clauzelor contractuale și termenelorEste foarte important sa evaluezi cu atentie clauzele contractuale si termenele pentru a determina daca creditele sunt potrivite pentru tine. Tine cont de dobanzi, de rate si de conditiile de forta majora. 

Aspecte legale și reglementări privind creditele de nevoi personale

Exista mai multe reglementari si legi cu privire la ceditele de nevoi personale pe care bancile si IFN-urile trebuie sa le respecte.Legea creditului de consum și protecția consumatoruluiPersoanele care iau credite de nevoi personale sunt protejate de Legea nr. 289 din 24 iunie 2004 care specifica toate drepturile si obligatiile unitatilor de credit, precum si alte persoanelor care solicita creditele.Drepturile și responsabilitățile împrumutatuluiImprumutatul are dreptul de a solicita informatii cu privire la creditul pe care il ramburseaza, dar si solutii atunci cand se afla in imposibilitate de plata. De asemenea, are dreptul de a rambursa conform conditiilor contractuale, creditul, inainte de termen. In plus, are responsabilitatea de a achita ratele conform contractului si de a notifica creditorul cu privire la toate modificarile survenite.Reclamații și soluționarea disputelorPentru reclamatii si solutionarea disputelor este recomandat sa se incerce pentru prima data calea ambiabila prin discutii cu banca. Ulterior, daca nu pot fi solutionate disputele astfel, instanta este cea care va stabili cine are dreptate si care sunt consecintele.FAQ despre credit de nevoi personale

FAQ despre credit de nevoi personale

Care este diferența dintre un credit de nevoi personale și un credit ipotecar?Un imprumut poate fi luat pe o perioada mai scurta de timp, fara nicio garantie. Pentru creditele ipotecare, garantia este de obicei sub forma de imobile, terenuri sau in rare cazuri masini, iar perioada de creditare este mai lunga.Pot obține un credit de nevoi personale fără un istoric de credit bun?In general este mai cmplicat sa obtii un imprimut de la banci daca nu ai un istoric bun sau daca mai figurezi inca in baza de date la biroul de credite, dar sunt si IFN-uri care accepta in anumite conditii sa ofere credite si persoanelor cu un istoric negativ.Există opțiuni de refinanțare pentru creditele de nevoi personale?Da, exista optiuni ce pot fi gasite atat la banca la care se afla creditul initial, cat si la alte banci si chiar IFN-uri, de unde poti gasi solutia potrivita pentru tine.Care sunt cele mai comune motive de respingere a unei cereri de credit de nevoi personale?Un motiv important pentru care sunt respinse cererile de credit de nevoi personale este istoricul negativ si raportarea la Biroul de credite. Un alt motiv poate fi salariul prea mic, care ar putea duce la un grad de indatorare mult prea mare.
5/5 - (48 votes)
Derulează în sus